درمان بیخوابی
یکی از چالشهای بسیاری از افراد در زندگی امروزی، بیخوابی است. این مشکل در طول شب میتواند منجر به کاهش انرژی، حوصله و تمرکز در طول روز شود و برای افراد محصل، کارمند و افرادی که دارای شغلهای حساس در حیطه تمرکزی هستند، دغدغه بسیار بزرگی را ایجاد میکند. با توجه به پیامدهای این مشکل، میتوان از روشهای طبیعی و مدرنیته به جای مصرف انواع قرصهای شیمیایی خواب استفاده کرد که ضمن حفظ سلامتی، در رفع بیخوابی شبانه بسیار مؤثر باشد. در این مقاله به آموزش انواع روشهای درمان بیخوابی میپردازیم و نکات مهم هر یک را بیان مینمائیم.
علل مهم بیخوابی شبانه
بی خوابی به عنوان مهمترین اختلال شایع در زندگی روتین جوامع امروزی است که میتواند گریبان بسیاری از کودکان و بزرگسال را بگیرد. کودکان با دچار شدن به بیخوابی شبانه، تأثیر نامطلوبی را در روند رشد جسمی و مغزی خواهند داشت و بزرگسالان نیز با این اختلال، میتوانند به بیماریهای پیری مغز، آلزایمر، مشکلات قلبی و… دچار شوند و از تمرکز در کار و مسئولیتهای زندگی باز بمانند.
علل شایعی برای بیخوابی وجود دارد که این علل میتواند برای هر فردی، با توجه به شرایط جسمی، روحی و همچنین محیط زندگی، بیخوابی موقت یا مزمن را ایجاد نماید. از جمله دلایل رایج این مشکل، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- محیط نامناسب برای خواب (نور و سر و صدای زیاد)
- استفاده از گوشی همراه و گردش در شبکههای اجتماعی مختلف هنگام خواب
- داشتن استرس و هیجان زیاد
- داشتن افسردگی
- پرخوری و استفاده از غذاهای فست فود و کافئین دار
- استفاده از الکل و نوشیدنیهای نیکوتین دار
- اختلال پای بیقرار
- تیروئید پرکار
- یائسگی
- تحرک بیش از حد در طول روز و خستگی زیاد
- مصرف داروهای جدید
- خوابیدن در طول روز

روشهای درمانی بیخوابی
با توجه به علل شایع بیخوابی که بیشتر این علل، بهصورت آگاهانه توسط افراد بهوجود میآید که میتوان با ترک آنها، از خوابی راحت در طول شب بهره برد. اما برخی از دلایل بیخوابی، طبیعی نبوده و در اثر بیماری، مصرف داروها و… به وجود میآیند که ضمن درپیش گرفتن روشهای درمانی منحصر به فرد، لازم است در کنار آنها از روشهای درمانی مؤثر برای رفع بیخوابی نیز استفاده کرد. برای درمان بیخوابی، دو روش جامع طبیعی و مدرن ارائه شده است که افراد با آگاهی از آنها، میتوانند یکی از روشهای مذکور را برای داشتن خواب راحت در طول روز استفاده کنند.
انواع راههای درمان خانگی بیخوابی
درمان طبیعی بیخوابی به عنوان درمان خانگی در بین مردم شناخته میشود اما میتوان گفت که در پشت پرده روشهای درمان خانگی بیخوابی، دلایل علمی نهفته است که تأثیر آن را بر روی جسم و روان بیان میکند و منجر به نتیجه بخش بودن آن میشود. از جمله روشهای درمان بیخوابی مؤثر و نتیجه بخش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
استفاده از گیاهان دارویی
گیاهان دارویی همواره یکی از درمانهای خانگی و طب سنتی ایرانیان به شمار میرود که محبوبیت زیادی در بین خانوادههای ایرانی دارد. گیاهان متعددی برای درمان بیخوابی وجود دارند که با داشتن محرک خواب در ترکیبات دارویی خود، میتوانند به بهبود خواب شب کمک کرده و باعث زودتر به خواب رفتن افراد شود. از جمله این گیاهان مؤثر در این زمینه، موارد زیر را میتوان نام برد:
بابونه
بابونه به عنوان گیاه درمانی معروف، باعث کاهش سطح استرس و اضطراب فرد میشود و به خواب راحتتر کمک میکند. بابونه به طور طبیعی خاصیت آرامبخش دارد و میتواند باعث تسکین عضلات و کاهش فعالیتهای عصبی شود. برای استفاده بهتر است آن را بهصورت دمنوش میل کنید.
اسطوخودوس
یکی دیگر از گیاهان رایج در زمینه ایجاد آرامش در خواب، گیاه اسطوخودوس یا لوندر میباشد. این گیاه کمی تلخ است که استفاده از آن بهصورت دمنوش با نبات توصیه میشود. این گیاه با تأثیرگذاری در افزایش آرامش فرد و از بین بردن اضطراب، خواب راحت شبانه را ایجاد میکند.
سنبل الطیب
یکی از گیاهان مؤثر به باعث خواب رفتن فوری افراد، گیاه سنبل الطیب است که بهتر است یک ساعت قبل از خواب، آن را بهصورت دمنوش میل کرد. خوابآوری سریع این گیاه اثبات شده است به گونهای که بسیاری از شرکتهای تولیدکننده دارویی، از این محصول برای تولید قرص خوابآور گیاهی استفاده میکنند.
ورزش
یکی از روشهای درمان بیخوابی، استفاده از ورزش در طول شب میباشد. ورزشهای سنگین هوازی، میتوانند باعث شود که از بین رفتن حالت خوابآلودگی در شب میشود. بنابراین توصیه میشود برای بهرهمندی از مزیت خواب راحت، لازم است که در طول روز، به ورزشهای هوازی بپردازید.
انجام ورزشهای سبک مانند یوگا یا ورزشهای مغزی برای خوابیدن راحت در شب، توصیه میگردد. ورزشهای یوگا و تای چی یکی از بهترین نوع ورزشها برای خواب راحت میباشد که بهتر است چند ساعت قبل از خواب انجام بگیرد تا ذهن را آرام و مانع از خیال پردازی شود.
تغذیه مناسب
تغذیه اهمیت زیادی در افزایش کیفیت خواب شبانه دارد. لذا با مصرف برخی از مواد غذایی خوابآور، میتوان از آن به عنوان روش تضمینی درمان بیخوابی نیز یاد کرد. بهتر است در طول شب از انواع میوه جات مانند کیوی کاهو و موز استفاده کرد و ماهی پرچرب که دارای ویتامین دی میباشند، برای داشتن خواب راحت مصرف کرد. گیاهان و میوه جات سرشار از منیزیم مانند موز، کنجد و اسفناج، به تنظیم بیولوژیکی سیستم خواب کمک میکند و باعث کاهش بیخوابیهای شبانه میشود.

انواع راههای مدرن بیخوابی
با توجه به راهکارهای خانگی و گیاهی برای درمان بیخوابی، لازم است روشهایی که بهصورت مدرن در طول یک دهه اخیر برای درمان بیخوابی شبانه مورد توجه قرار گرفتهاند را بررسی نماییم. از جمله روشهایی که بهصورت مدرن برای درمان بیخوابی استفاده شده و نتایج فوقالعادهای را داشتهاند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مدیتیشن
از جمله راهکارهای مدرن و نتیجه بخش در این زمینه، استفاده از مدیتیشن میباشد. مدیتیشن میتواند استرس فرد را به کمترین میزان ممکن برساند و با خاموش کردن ذهن در لحظه، آرامش عمیقی را برای مغز، جسم و روح به وجود آورد. توصیه میشود برای خواب راحت، مدیتیشن را بهصورت درازکش در روی تخت خواب خود انجام دهید که بتوانید بدون نیاز به تغییر حرکت، بعد از آرامسازی ذهن به خواب بروید.
تکنیکهای تنفسی
استفاده از تکنیکهای خاص تنفسی میتوان خواب عمیقی را برای فرد به وجود آورد. برای مثال تکنیک تنفسی ۴، ۷، ۸ برای خواب راحت نتیجه بخش است. برای انجام این کار روی تخت دراز بکشید و چهار ثانیه دم بگیرید، هفت ثانیه دم را نگه دارید و هشت ثانیه آن را به بیرون هدایت کنید.
موسیقی با هرتز مشخص
موسیقیهای آرام بخش که اغلب دارای هرتز معینی هستند، باعث ایجاد آرامش عمیق ذهنی و جسمی برای فرد شده و خواب عمیقی را به وجود میآورد. گوش دادن به موسیقیهای بدون کلام طبیعت، آبشار، رودخانه و… در هنگام خواب با استفاده از هدفون، یکی از روشهای مدرن برای درمان بیخوابی به شمار میرود.
طب سوزنی
یکی از روشهای درمان بیخوابی که از قدمت دیرینهای برخودار است اما به عنوان روش مدرن و جدید شناخته میشود، طب سوزنی است. در این روش از سوزنهای باریک و طبی، برای فرو کردن به قسمتهای سطحی پوست استفاده میشود که برای تنظیم انرژی خواب فرد صورت میپذیرد.
بهترین و تخصصیترین روش درمان بیخوابی
نقاط خاصی از بدن برای تحریک انرژی خواب و در نتیجه تعادل این انرژی وجود دارند که طب سوزنی با آگاهی از آن نقاط، توانسته است به درمان بیخوابی کمک کند. با تجربه نتایج بینظیر این روش برای افرادی که از بیخوابی مزمن برخوردار بودهاند، بسیاری از افراد خواهان تجربه این روش برای درمان بیخوابیهای شبانه هستند. با انجام روش طب سوزنی برای این کار، نتایج زیر بهصورت بلندمدت به وجود میآید که افراد نیازی به استفاده از روشهای خانگی مکمل برای بیشتر کردن تأثیر آن ندارند.
افزایش تولید ملاتونین
هورمون ملاتونین که یکی از هورمونهای نشات گرفته از مغز میباشد در تنظیم خواب شبانه تأثیر فوقالعادهای دارد. لذا بیخوابیهای مکرر و مزمن بر اثر تولید نادرست این هورمون در مغز اتفاق میافتد. با طب سوزنی، تحریک تولید هورمون ملاتونین از مغز انجام میگیرد که میتواند به تنظیم ساختار قسمت تولیدکننده این هورمون در مغز نیز منجر شود. لذا افراد میتوانید در هنگام شب، با بهرهمندی از ملاتونین مناسب، خوابی راحت و باکیفیت را تجربه کنند.
کاهش استرس و اضطراب
هورمونهای مختلفی در بدن بر اثر افزایش استرس و اضطراب دچار تداخل در تولید میشوند لذا سطح استرس فرد را افزایش داده و مانع از به خواب رفتن مناسب آنها در طول شب میگردند. نقاط مختلفی روی پوست بدن مانند PC۶ و HT۷ در روی مچ دست وجود دارند که به تنظیم سطح استرس بدن میانجامد و کاهش فعالیت هورمونهای هیجانی و استرسی را محقق میسازد. این نقاط در طب سوزنی برای درمان بیخوابی با سوزنهای طبی، تحریک شده و درمان خوبی را ایجاد میکنند.
افزایش کیفیت خواب
سیستم عصبی فرد در صورت خارج شدن از تعادل، روی کیفیت خواب فرد تأثیر مستقیمی میگذارد. لذا طب سوزنی برای بازگشت سیستم عصبی به حالت تعادل، نقاط تحریککننده این سیستم را در روی پوست بدن از جمله مچ پا، با سوزن طبی هدف قرار میدهد که نتیجه این امر افزایش کیفیت خواب برای افراد میباشد.
تنظیم چرخه طبیعی خواب
افرادی که به بیخوابی مزمن دچار هستند و مشکلات به خواب رفتن آنها در طول شب، بیش از سه ماه به درازا کشیده است، طبیعتا در چرخه طبیعی خواب دچار مشکل شدهاند. تنظیم چرخه طبیعی خواب با روش طب سوزنی به راحتی قابل انجام است لذا تحریک نقاط مرتبط به چرخه خواب، میتواند خواب شبانه افراد مبتلا به بیخوابی مزمن را درمان نماید.

کدام روش برای درمان بیخوابی مناسب است!؟
افرادی که در زمینه به خواب رفتن دچار مشکل هستند و خواب شبانه بینظم و بیکیفیتی دارند، طبیعتا باید با استفاده از یک یا چند روشی که در بالا، برای درمان طبیعی بیخوابی ارائه شده، انجام دهند. اما چه روشهایی میتواند برای افراد نتیجه سریعتری داشته باشد و نیاز به تکرار و مداومت نداشته باشد؟
پاسخ به این پرسش باید با درنظر گرفتن شرایط محیط زندگی و شرایط روحی و جسمی فرد صورت بگیرد. روشهای گیاهی برای درمان بیخوابی مناسب هستند اما با انتخاب گیاه مذکور برای مصرف، باید از مضرات آن برای شرایط بدنی خود آگاه شوید چون ممکن است با داشتن بیماریهای زمینهای، ترکیبات دیگر این گیاه برای بدن شما ضرر داشته باشد.
روشهای مدیتیشن و گوش دادن به موسیقی آرام نیز میتواند با تکرار، نتیجه بخش بودن خود را برای افراد ثابت کند. اما آنچه که میتواند تأثیر دائمی در رفع بیخوابی شبانه داشته باشد و به عنوان درمان بیخوابی بدون هیچگونه ضرری شناخته شود، روش طب سوزنی است. نتایج حاصل از درمان با طب سوزنی، بلندمدت بوده و نتیجهگیری سریع و زودبازدهی را دارد. البته در انتخاب این روش، باید به تخصص و سابقه فعالیتی دکتر طب سوزنی اهمیت داد و مرکزی را برای درمان انتخاب کرد که سابقه فعالیتی درخشانی را داشته باشد. تخصص طب سوزنی دکتر ترابی، سبب افزایش اعتماد و اطمینان بیماران شده است که نتیجه فوقالعادهای را دریافت کردهاند و به همین سبب رضایت خود را بهصورت همیشگی ارائه میدهند.
نکاتی مهم برای خواب بهتر
برای اینکه در طول شب، از خواب راحتی برخوردار شوید و خیلی سریع به خواب بروید لازم است که بهداشت خواب را رعایت کنید. در صورت رعایت بهداشت خواب و عدم نتیجهگیری، میتوانید از روشهای درمان بیخوابی، برای رفع این مشکل استفاده نمایید.
اما بهداشت خواب چیست و چه نکاتی منجر به خواب راحت و عمیق میشود؟ برای پاسخ به این سؤال باید نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- دو ساعت قبل از خواب از نوشیدنیهای کافئین دار مانند چای و قهوه و انواع نوشیدنیهای حاوی الکل و نیکوتین خودداری کنید.
- برای وعده شام، غذای سبک و حاوی سبزیجات مصرف کنید و از مصرف غذاهای چرب، نفاخ و فست فود خودداری کنید. زمان خواب با وعده غذایی، دو ساعت فاصله داشته باشد.
- یک ساعت قبل از خواب از دیدن فیلم، مطالعه کتاب و همچنین استفاده از گوشی همراه خودداری کنید.
- برای خواب راحت، نیم ساعت قبل یک دوش آب گرم بگیرید.
- محیط خواب باید تاریک باشد و یا از نور بسیار کمی برخوردار باشد.
- دمای محیط خواب متعادل بوده و خیلی سرد و گرم نباشد.
- از تشک و بالش استاندارد با رویه پارچه نخی یا ساتن ابریشمی استفاده کنید.
- سه ساعت قبل از خواب، از انجام ورزشهای سنگین قدرتی یا هوازی خودداری کنید.
سخن نهایی درمان بیخوابی
بیخوابی یکی از دغدغههای مهمی است که بیشتر افراد با آن چالش دارند اما شناخت بهداشت خواب و روشهای درمان بیخوابی، میتواند کمک بسیار زیادی به خواب راحت نماید. در این مقاله انواع روشهای درمان خانگی و مدرن بیخوابی را معرفی کردیم که افراد میتوانند طبق تمایل، یکی یا چندین مورد از آنها را برای افزایش کیفیت خواب شبانه خود انتخاب کنند. طب سوزنی به عنوان مهمترین و مؤثرترین روش درمانی برای انواع بخوابی، توسط دکتر ترابی در کلینیک تخصصی طب سوزنی اجرا میشود که متقاضیان میتوانند با مراجعه به کلینیک، از تخصص و تجربه دکتر ترابی، برای درمان ریشهای بیخوابی استفاده نمایند.
دریافت مشاوره رایگان !
برای اطلاع بیشتر از درمان بیخوابی با دکتر ترابی تماس بگیرید.
سؤالات متداول درمان بیخوابی
- آیا طب سوزنی برای بیخوابی مؤثر است؟
بله، با طب سوزنی میتوان نقاط خاصی که در ارتباط با افزایش تولید ملاتونین، کاهش اضطراب و تعادل چرخه خواب میباشند را تحریک کرد و درمان دائمی را برای انواع بیخوابی انجام داد.
- آیا استفاده از طب سوزنی برای درمان بیخوابی، دارای عوارض است؟
خیر، این طب با مقایسه با انواع روشهای درمانی شیمیایی و تهاجمی، عوارضی ندارد و میتواند ضمن ایجاد تعادل در سیستم عصبی بدن، درمانی نتیجه بخش برای تمامی سنین باشد.
- آیا بیخوابی، ناشی از مشکلات جدی است؟
دلایلی که برای بیخوابی وجود دارند مجموعهای مشکلات مرتبط به سلامت جسم و روح میباشد که بخش عمدهای از آن در اثر اختلال در سیستم قلبی، عروقی، روح و روان و همچنین مشکلات تنفسی است که برای رفع آنها بهتر است با مراجعه به پزشک، درمان پزشکی آن صورت بگیرد.
- راهکارهای ساده برای به خواب رفتن سریع چیست؟
برای این کار بهتر است محل خواب دارای نور و صدای کم و آرامش مطلق باشد، از دوش آب گرم قبل از خواب استفاده شود و از خوردن غذاهای چرب و فست فود به همراه نوشیدنیهای کافئین دار پرهیز شود. در هنگام خواب نیز باید از مشاهده گوشی، کامپیوتر و تلویزیون خودداری کرد و با گوش دادن به موسیقی آرام طبیعت، به خواب رفت.