دردهای سیاتیک
دردهای سیاتیک از سری دردهای عصبی مختص پایین تنه میباشد که در قسمت کمر، باسن و ران، احساس درد شدیدی را برای افراد به وجود میآورد. سیاتیک به عنوان عصب مهم بدن، میتواند تحت تأثیر عوامل بیرونی و داخلی بدن قرار بگیرد و منجر به ایجاد درد در پایین تنه شود. دردهای سیاتیک، اختلالات شدیدی را برای افراد در زندگی روزمره به وجود میآورند بنابراین تسکین و درمان دردهای سیاتیک برای بیماران، از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. کلینیک طب سنتی و طب سوزنی دکتر ترابی، در این مقاله شما را با علل و علائم این درد آشنا میکند و روشهای درمان تضمینی آن را معرفی مینماید.
درد سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟
سیاتیک نام بزرگترین عصب بدن میباشد که در قسمت پایین تنه قرار دارد و از باسن شروع میشود و تا انتهای ران و زانو ادامه مییابد. این عصب به صورت دو شاخه در دو قسمت چپ و راست بدن قرار گرفته است و میتواند احساس درد را در یک یا دو پا به وجود آورد.
در صورتی که عصب سیاتیک تحت فشار قرار بگیرد، میتواند دردهای سیاتیک را در شدت کم و زیاد برای افراد ایجاد کند. دردهای سیاتیک با توجه به شدت تحت فشار بودن عصب سیاتیک میتواند از علائم مختلفی برخوردار باشد که ترجیحا تمامی این علائم در یک فرد بروز نمیکند. از شایعترین علائم این عارضه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

درد شدید و تیز
دردهای سیاتیک معمولاً از قسمت انتهایی کمر شروع میشوند و به سمت ران جریان پیدا میکنند. این دردها تیز میباشند و در اثر حرکت کمر و پاها، راه رفتن، سرفه و عطسه، احساس میشوند. بسیاری از افراد توانایی تحمل این نوع از دردهای سیاتیک را ندارند.
بی حسی عضلانی
برخی از افراد با دچار شدن به عارضه درد سیاتیک، از بیحسی و کرختی پا و انگشتان پای خود شکایت میکنند. این بیحسی به علت فشار زیاد به این عصب صورت میگیرد که علائمی مانند بیحسی عضلات، ضعف و کرختی پا را به دنبال دارد. افرادی که دارای این علائم میباشند میتوانند در هنگام راه رفتن، دچار مشکل جدی شوند.
احساس گزگز و سوزش
افراد مبتلا به دردهای سیاتیکی، بهصورت معمول در ناحیهای از کمر که احساس درد دارند، احساس سوزش و گزگز نیز دارا هستند. البته برخی از افراد، این گزگز را در پا و انگشتان پای خود نیز احساس میکنند.
ایجاد درد در حالتهای خاص
دردهای سیاتیک طبیعتا مزمن نیستند چون فرد دارای درد سیاتیکی، در صورت قرار گرفتن در یک موقعیت خاص مانند نشستن چهار زانو، لم دادن و… احساس درد بیشتری میکنند. این شرایط برای افرادی که عصب سیاتیک آنها دارای آسیب خفیفی است نیز به وجود میآید.
انواع درد سیاتیک
با توجه به علت و علائم دردهای سیاتیک، میتوان گفت که این عارضه چندین نوع احساس درد را برای افراد ایجاد میکند. تنوع درد ایجاد شده از عصب سیاتیک، بسته به شرایط قرارگیری عصب در بین عضلات پایین کمر و شرایط بدنی افراد متفاوت است. انواع دردهای سیاتیکی به قرار زیر میباشند:
-
دردهای تیز در باسن و پشت ران
یکی از دردهای سیاتیک که بسیار شایع میباشد، درد قسمت انتهای کمر، باسن و پشت ران میباشد که بسیار تیز و وحشتناک است. نقطه شروع این درد از ابتدای باسن در قسمت وسط شروع میشود و به سمت پشت رانها کشیده میشود.
-
درد در یک پا
برخی از افرادی که اختلال در عصب سیاتیک دارند، شاهد درد در یک پا میباشند و همزمان با احساس درد، گرمای شدید و سوزشی را در پای مذکور احساس میکنند. این نوع درد بیشتر بر اثر فتق سیاتیک به وجود میآید.
-
درد همراه با بیحسی و ضعف
برخی از مبتلایان به این عارضه، با احساس درد پایین رونده از باسن تا انتهای انگشتان پا، دچار بیحسی و کرختی پا نیز میشوند که بیشتر انگشتان پا را درگیر میکند.
-
درد شدید و مزمن
افرادی که عصب سیاتیک آنها به دلیل مشکلات تنگی کانال نخاعی، دچار آسیب شده است، درد وحشتناک عصب سیاتیک را همواره و بهصورت مزمن احساس میکنند که باید سریعاً تحت نظر پزشک درمان شوند.

انواع علل دردهای سیاتیک
شرایط مختلفی باعث صدمه دیدن عصب سیاتیک در قسمت انتهای ستون فقرات میشود و تجربه انواع دردهای سیاتیک را برای افراد به وجود میآورد. از عوامل تأثیرگذار و رایج در ایجاد دردهای سیاتیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
دیسک بیرونزده
غضروفهای موجود در بین مهرههای ستون فقرات، امکان حرکت راحت و روان را برای فرد ایجاد میکنند. در صورت بروز اتفاقاتی نظیر برداشتن جسم سنگین یا لیز خوردن، غضروفها جابجا شده و آسیب میبیند و باعث بیرون زدگی دیسک بین مهرهها میشود. در این صورت عصب سیاتیک کمر نیز بر اثر این اتفاق دچار فشار میشود و دردهای سیاتیکی را به وجود میآورد.
تنگی کانال نخاعی
تنگ شدن کانالها در قسمت انتهایی نخاع، باعث تحت فشار بودن عصب سیاتیک نیز میگردد که به طور معمول دردهای رایج سیاتیکی را به وجود میآورد. در این شرایط، درد کمر نیز به درد سیاتیک اضافه میشود و زندگی معمول فرد را تحت تأثیر قرار میدهد.
اسپوندیلولیستیز
در این حالت، مهرهای از ستون فقرات به سمت دیگر حرکت میکند و باعث گسترده شدن نخاع میشود که این مورد میتواند آسیب زیادی به نخاع وارد نمایند و بالطبع عصب سیاتیک را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
سندرم Piriformis
عضله گلابی شکل، قسمت انتهایی ستون فقرات را به استخوان ران متصل میکند. انقباض شدید این عضله در سندرم Piriformis، میتواند عصب سیاتیک را در انتهای کمر، تحریک کرده و فشار مضاعفی را در راستای انقباضات ایجاد نماید. افرادی که به این سندرم دچار هستند باید در راه رفتن احتیاط زیادی کنند چون در صورت افتادن و لیز خوردن، شدت این عارضه بیشتر میشود.
بالا رفتن سن
طبیعتا با افزایش سن، فرم مهرههای ستون فقرات تغییر پیدا میکند و همین امر تأثیر بسزایی در کارکرد نخاع عصب سیاتیک دارد. لذا احتمال دچار شدن به دردهای سیاتیک با گذر زمان و افزایش سن، بیشتر میگردد.
اضافه وزن
یکی از تأثیرگذارترین عوامل در ایجاد دردهای سیاتیک، افزایش وزن میباشد. چون با افزایش وزن، فشار مضاعفی روی دیسک و همچنین عصب سیاتیک وارد میشود و احساس درد را به وجود میآورد.
سبک زندگی و کار
بسیاری از مواقع، افراد با داشتن سبک زندگی و کاری نادرست، دچار این عارضه میشوند. نشستن طولانی مدت و نادرست در یک مکان و همچنین بلند کردن اجسام سنگین به دفعات طولانی در طول روز، میتواند عصب سیاتیک را در انتهای نخاع درگیر کند و دردهای سیاتیک را در انواع مختلف به وجود آورد.
روشهای درمان درد سیاتیک
افرادی که از دردهای سیاتیک رنج میبرند، تمایل دارند تا کوتاهترین و سریعترین مسیر درمانی را برای رفع این دردها انتخاب کنند. به طور کلی روشهای درمانی متعددی که برای دردهای سیاتیک وجود دارد، برای کاهش درد، آزادسازی عصب سیاتیک از فشار و راحتی فعالیت حرکتی افراد میباشند. در ادامه روشهای درمانی تضمینی برای این عارضه را معرفی میکنیم.
درمان پزشکی
بیشتر افراد برای درمان کلی دردهای سیاتیک به پزشک مراجعه میکنند که طبیعتا پزشک مربوطه براساس شرایط بدنی بیمار و نوع تشخیص، اقدام به تجویز دارو و آمپولهای خاص میکند تا رفع دردهای سیاتیک برای افراد صورت بگیرد. در حیطه پزشکی از سه طریق برای درمان و بهبود دردهای این عارضه استفاده میشود:
داروهای غیر استروئیدی
این داروها که به عنوان داروهای مسکن شناخته میشوند میتوانند تأثیر بسزایی در کاهش دردهای سیاتیک داشته باشند. داروهای مسکن ضددرد برای این عارضه شامل ایبوبروفن، ناپروکسن، آسپرین و… میباشند که برای تجویز هرکدام، شرایط بدن بیمار و سابقه بیماریهای او مورد بررسی قرار میگیرد.
داروهای شلکننده عضلات
یکی از داروهای تجویزی رایج برای این بیماری، داروهای شلکننده عضلات است که میتواند تا حد زیادی، عضلاتی که عصب سیاتیک را دربرگرفتهاند را شل کرده و باعث کاهش درد موردنظر شود. البته برخی از بیماران، با استفاده از داروهای شلکننده عضلات، کاهشی در درد ندارند که در کنار آن استفاده از داروهای مسکن توصیه میشود.
تزریق داروهای استروئیدی
این داروها که به عنوان تسکین دهنده قوی عمل میکنند، بهصورت تزریقی استفاده میشوند. تزریق انواع داروهای استروئیدی در اطراف ناحیه درد، میتواند اعصاب سیاتیک را آرام کرده و از التهاب و درد آن به میزان زیادی بکاهد.
پمادهای ضددرد
انواع پمادهای ضد درد برای کاهش میزان دردهای سیاتیک قابل استفاده هستند که این پمادها نیز باید توسط دکتر تجویز گردند. در این صورت به راحتی و بدون دغدغه از ایجاد تداخل ترکیبات پماد با داروهای مصرفی فرد، میتوان اقدام به استفاده از آن کرد.
فیزیوتراپی
یکی از اقدامات مهم درمانی برای دردهای سیاتیک، استفاده از فیزیوتراپی است. تکنیکهای کششی و تقویتی فیزیوتراپی میتواند در کاهش فشار عصب سیاتیک مؤثر باشد و در نتیجه دردهای موردنظر را تا میزان زیادی کاهش دهد.
درمان خانگی
با توجه به تعدد درمان پزشکی، بسیاری از افراد میتوانند برای کاهش دردهای سیاتیک ار راهکارهای خانگی بهره بگیرند که در کنار استفاده از انواع داروهای مسکن، التیام بخش خواهد بود.
استفاده از کمپرس سرد
برای کاهش التهابات عصب سیاتیک، بهتر است چند روز اول از کمپرس سرد استفاده شود. بهرهگیری از چند تکه یخ یا دستمال خیس یخزده در داخل نایلون و پارچه و همچنین قرار دادن آن روی قسمت دردناک انتهای کمر، میتواند در بهبود درد مؤثر باشد.
استفاده از کمپرس گرم
بعد از گذشت چند روز از شروع درد سیاتیک و استفاده از کمپرس سرد، بهتر است از کمپرس گرم استفاده کرد. کمپرس گرم در آزادسازی عضلاتی که به عصب سیاتیک فشار وارد کردهاند، نقش دارد و روش مناسبی برای رفع دردهای سیاتیک میباشد.
درمان ورزشی
استفاده از تکنیکهای ورزشی مناسب برای افزایش انعطاف و کشش عضلات، میتواند مانع از برگشت دردهای سیاتیک شده و در کاهش درد آن نیز کمک نماید. البته لازم به ذکر است که در هنگام درد، نباید ورزشهای سنگین و هوازی را انجام داد و فقط به ورزشهایی که به کشش عضلات کمر، باسن و پشت پا تمرکز دارند، پرداخت.
درمان با طب سوزنی
طب سوزنی به عنوان تخصصیترین طب چینی در جهان، میتواند در درمان دردهای سیاتیک نقش بسیار مهمی را ایفا کند. این طب با شناخت عصبهای روی پوست بدن که مرتبط با عصب سیاتیک میباشند، آنها را با بهرهگیری از سوزن نازک و بلند، تحت تأثیر قرار میدهد و منجر به رفع دردهای سیاتیک میشود. بهبود عملکرد عضلات باسن، کمر و پا با انجام طب سوزنی، از نتایج فوقالعاده این روش است.
در نظر داشته باشید که انجام طب سوزنی برای رفع دردهای سیاتیک، باید توسط متخصص طب سوزنی انجام شود. این کار به تجربه، تخصص و مهارت نیاز دارد که بتواند تأثیر مناسبی را اعمال کند و از بدتر شدن درد جلوگیری نماید. دکتر ترابی، متخصص طب سوزنی و طب سنتی، در کلینیک تخصصی خود در تهران، اقدام به اجرای روشهای طب سوزنی برای درمان تضمینی عصب سیاتیک مینماید. برای کسب اطلاعات بیشتر، بهصورت آنلاین و تلفنی با کلینیک دکتر ترابی ارتباط بگیرید.

مزایای استفاده از طب سوزنی در درمان دردهای سیاتیک
طب سوزنی به عنوان طب مکمل، در درمان دردهای سیاتیک بسیار مؤثر میباشد و میتواند در کنار استفاده از انواع داروهای مسکن، یک درمان تضمینی و بدون بازگشت را برای مبتلایان به این عارضه به وجود بیاورد. مزایای استفاده از طب سوزنی در این زمینه به قرار زیر میباشند:
-
کاهش درد عضلات
با استفاده از سوزنهای بلند و نازک و تحریک نقاط مرتبط با عصب سیاتیک، درد و التهاب عصب سیاتیک به میزان زیادی کاهش پیدا میکند که میتواند جریان گردش خون را در محل درد بیشتر نماید. گردش خون بالا، منجر به کاهش التهاب بافت اطراف عصب سیاتیک شده و در درمان آن دخالت میکند.
-
کاهش تنش عضلانی
شل کردن عصب عضلات اطراف عصب سیاتیک، نقش مهمی در درمان دردهای سیاتیک دارد. لذا با طب سوزنی میتوان به رهایی بافت عضلاتی محل درد از هرگونه تنش، استرس و اضطراب اقدام کرد و در نتیجه درمان مؤثر را دریافت نمود.
-
افزایش تولید اندروفن
شل کردن عضلات اطراف عصب، میتواند در تولید بیش از پیش هورمونهای آرام بخش از جمله اندروفن کمک نماید که موجب تسکین دردهای سیاتیک میشود وابستگی افراد به داروهای مسکن را کاهش میدهد.
-
جلوگیری از عود و برگشت درد
طب سوزنی با تأثیرگذاری در افزایش گردش خون و کاهش استرس، میتواند سیستم عصبی و سیستم ایمنی فرد را تقویت کند که در این حالت بازگشت دردهای سیاتیک به حداقل میرسد. بسیاری از افرادی که از این روش برای درمان استفاده کردهاند، از عدم بازگشت دردهای سیاتیک ابراز رضایت داشتهاند.
سخن نهایی
بسیاری از افرادی که به دردهای سیاتیک دچار هستند، از روشهای مختلفی برای کاهش این درد استفاده میکنند. کلینیک دکتر ترابی با آشنایی با دغدغههای این افراد، در این مقاله اطلاعات کاملی از روشهای درمان را ارائه کرد که میتواند راهنمای بسیار خوبی برای مبتلایان به دردهای سیاتیک باشد.
دریافت مشاوره رایگان !
برای اطلاع بیشتر از درد های سیاتیک با دکتر ترابی تماس بگیرید.
سؤالات متداول
- درد سیاتیک چیست و چه علائمی دارد؟
درد سیاتیک، از عصب سیاتیک ناشی میشود که معمولاً از پایین کمر شروع شده و به باسن، ران و پاها کشیده میشود.
- آیا طب سوزنی میتواند در درمان دردهای سیاتیک مؤثر باشد؟
بله، طب سوزنی میتواند به کاهش درد سیاتیک کمک کند. در این روش، با تحریک نقاط خاص بدن، کاهش التهاب، بهبود جریان خون و کاهش تنشهای عضلانی انجام میگیرد.
- چه روشهایی برای درمان درد سیاتیک وجود دارد؟
روشهای درمان درد سیاتیک شامل داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی، فیزیوتراپی، تزریق استروئیدها، انجام تمرینات ورزشی و طب سوزنی میباشد.
- آیا طب سوزنی به درمان دردهای سیاتیک بدون عوارض جانبی کمک میکند؟
طب سوزنی یک روش غیرتهاجمی است و معمولاً عوارض جانبی زیادی ندارد. با این حال، ممکن است در برخی افراد عوارض خفیفی مانند کبودی یا درد موقت در ناحیهای که سوزنها قرار داده میشود، مشاهده گردد.